29 Mart 2009 Pazar

7 kişinin hayatını kurtarmak

Damla Güner, Konya'da geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybeden bir üniversite öğrencisi. Maalesef buraya kadar Türkiye'de çok sıradanlaşan bir üçüncü sayfa haberi oluyor ama bu haberi manşetten okumamızı sağlayan detay ise ailesinin kızlarının organlarını bağışlayarak Türkiye'nin çeşitli yerlerinde ki 7 insana hayat vermesi ile oluyor.

Burada kızlarının acı kaybına rağmen, insanlık için örnek oluşturacak bir davranış gösteren Damla'nın anne ve babasının ellerinden öpülür. Gerçekten örnek bir davranış.

Türkiye'de organ nakli konusu ise maalesef özellikle kırsal kesimde çok yanlış bilgilendirilmeler sebebi ile oldukça yanlış yansıtılmakta ve zaman zaman medyada yer bulan uyarılara ve haberlere rağmen bu konu oldukça az rağbet görmektedir.

Olaya aslında yanlış tarafında baktığımız çok kesin, çünkü eminim şu yazıyı okuyan birçok kişi sağlıklı olmak için bir başkasının ölmesi üzerine gelecek organları beklemiyor. İşte o yüzden biz hikayenin yanlış açısından bakıyoruz olaya. Türkiye'de organ nakli (özellikle böbrek) bekleyen çok fazla insan ve organ nakli konusunda yeterli seviyede (ben sadece TV ve bazı sağlık kuruluşlarındaki ufak reklamlarda görmüştüm.) bilgilendirme yapıl(a)mıyor. Doğal olarak Türkiye'de hala bir çok insan onları hayata döndürecek organ için bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder